Udleveret til fjenden

Det var dengang Svot Helga gik og rodede på Fylden, Svend Aage Tauscher tumlede omkring i Vejles gader med pensel og staffeli, og hvor drengene med stor alvor og entusiasme byggede sæbekassebiler og kørte om kap med dem ved store konkurrencer.
Det var dengang tivoliparken lå ved Enghavevej og kanonkongen fløj gennem luften, dengang børnene legede i Vejles åer og vandløb, dengang de slanke skorstene vidnede om industribyens mange arbejdspladser, og hvor lærling- ene måtte gå i Teknisk Skole i deres fritid.
Alt dette og meget mere hører vi om i Christian Poulsens ”skæve historier”. Historierne dukkede frem under arbejdet med erindringsbogen fra 2003 ”- som jeg husker”, men kunne ikke umiddelbart indgå i bogen. Derfor er de nu samlet til
denne varme og humoristiske skildring fra et Vejle, der var engang.

Tekst fra bagsiden af bogen skrevet af Poul Porskær Poulsen, Vejle Stadsarkiv

I 2004 udkom bogen – skæve historier. Allerede efter fem uger var bogen udsolgt. Siden har både Byhistorisk Forlag og jeg modtaget mange henvendelser fra folk, der gerne ville at købe bogen. Et genoptryk af bogen er desværre meget dyrt. Jeg har jeg derfor besluttet at lægge bogen ind på min hjemmeside, så det står alle frit for, at tage print af hele bogen eller de enkelte historier Åben fil.

PS: Desværre har der været tekniske problemer med at få den originale tekst til at følge det oprindelige sidetal. I denne udgave er der derfor visse forskydninger i forhold til bogens sidetal og et par mindre skønhedsfejl i efterskriften.



Uddrag af anmeldelser af bogen:

Kongen måtte undvære Holger
Man behøver ikke altid at gemme sam-fundets originaler væk for samfundets topfolk, og i hvert fald var det synd for Kong Frederik den 9., at man ikke lod ham opleve Holger under hans besøg i Vejle i 50'erne.
Det mener den Vejle fødte arkitekt Christian Poulsen, der har fulgt sidste års erindringsbog om Vejle op med en bog om ikke mindst de skæve eksistenser i hans barndom i byen i 1950'erne.
Dem hørte Holger absolut under, og det var kun under kongebesøget, at han ikke førte an under optog gennem byen. Da politiet ville værfe ham ud, tog brand-mændene affære og fandt en ny opgave til ham om at passe på stationen, og hermed slap man for en gentagelse af dengang, politiet forgæves forsøgte at deportere Hurra-manden - en livsglad gut, der havde for vane at stå på bak-

kerne og råbe hurra ud over byen.
Christian Poulsen skriver også om foto-grafen, der var så hurtig, at han havde nået at fotografere et lyn, og om hans personlige møde med byens store cykel-stjerne Elof Dalsgaard, der var overrask-ende selvudslettende. Dengang Svot Helga gik på genbrugsjagt på fylden i 1950'erne var Vejle faktisk allerede så langt fremme med sit miljøvenlige skraldesystem, at kommuner fra hele landet kom på studiebesøg.
Vidste du egl., at der står en statue af den kendte Vejle-maler Svend Aage Tauscher midt i København. Han var flittig. Tre malerier om dagen blev det til.
Christian Poulsen har haft en tryg barn-dom i den borgerlige del af Vejle, hvor man som barn ikke tog frivilligt ud i Valdemarsgade og andre farlige dele af vestbyen. Faderen var murer og bestemt ikke uden hjerte - og tillige modig, når

han kravlede op i byens store skorstene på reparationsarbejder.
Det var iøvrigt det mest farverige tøj, murere og murerarbejdsmænd gik i dengang. F.eks. gummistøvler og ens-farvet jakkesæt, fordi man sled den sidste del af tøjet op på arbejdspladsen.
Man følger mange af oplevelserne fra barnehøjde, og det er specielt at sejle med rundt på byens åer på isflager og sidde pa bukken hos den hjertelige, men ludfattige polske gæstearbejder, der kørte rundt og hentede madaffald til sine grise.
Og om forfatterens onkler: arrestfor-valteren og den næsten geniale murer-faglærer på Teknisk Skole, og ...

Anmeldelse i ”Ugeavisen” fra Vejle

I 14 små historier tegner forfatteren festlige og brogede erindringsbilleder fra sin barndom og ungdom i Vejle indtil han rejste fra byen i 1959. Der er fine portrætter af spændende og farverige originaler, som Mussemanden, der elsker børn, holger, der elsker uniformer og styrer busdriften, klunseren Svot helga og maleren Svend Aage Tauscher.

Skildringen af den autoritetstro onkel, der er arrestforvarer og synes alle gør livet surt for ham, er munter og ironisk. Der er historier fra hverdag og fest, fra arbejdsliv og drengeliv og emnerne spænder vidt.

Bibliotekar, Hanne Thusgård
Vejle Biblioteks hjemmeside

Gå til forsiden